Wat is een plasma aansteker?

Wat is een plasma aansteker? Een plasma aansteker kopen kan tegenvoordig voordelig en onder de 15 euro. Plasma aansteker is een aansteker die werkt op elektriciteit in plaats van op gas. Plasma aanstekers worden om deze reden ook wel elektrische aanstekers genoemd. Plasma aanstekers zijn eenvoudig in gebruik. Aan de zijkant van de aansteker zit namelijk een knopje. Wanneer dit knopje wordt ingedrukt verschijnt er tussen de twee ontstekingspunten een paars gekleurde straal. Deze paarse straal is ontzettend heet en zorgt ervoor dat je objecten kan aansteken. Zodra het knopje wordt losgelaten, verdwijnt de plasma straal direct.

In elke plasma aansteker zit een accu. Deze accu is eenvoudig op te laden met een micro USB kabel (meestal dezelfde kabel als je telefoonoplader). Gemiddeld kan je ongeveer 100 keer objecten zoals kaarsen, vuurwerk of sigaretten  aansteken voordat de accu weer moet worden opgeladen. De accuduur kan per soort plasma aansteker verschillen. Gemiddeld is een accu van een plasma aansteker binnen 2-3 uur volledig opgeladen.

Je hoeft niet bang te zijn dat de elektrische aansteker per ongeluk aan gaat. De meeste plasma aansteker hebben namelijk een ontstekingsbeveiliging. Dit betekent dat het klepje van de aansteker eerst omhoog moet worden gedaan, voordat je op de knop kan drukken om de aansteker aan te zetten. De veiligheid staat uiteraard voorop!

Let op: sommige elektrische aanstekers hebben een andere beveiliging. Lees daarom altijd eerst goed de productbeschrijving. Lees hier meer informatie of een plasma aansteker gevaarlijk is.

Waarvoor worden plasma aanstekers gebruikt?

Plasma aanstekers worden gebruikt om objecten zoals kaarsen, aanmaakblokjes en onder andere vuurwerk aan te steken. Voor het aansteken van het gasfornuis en de gasbarbecue worden vooral lange elektrische aanstekers gebruikt.

Verschillende soorten plasma aanstekers

Er zijn plasma aanstekers in verschillende soorten en maten ontworpen. De volgende soorten plasma aanstekers zijn er allemaal:

Spiraal aanstekers

De spiraal aanstekers hebben een andere werking als normale plasma aanstekers. Aanstekers met een spiraal hebben namelijk een elektrisch spiraalvormig element dat ontworpen is om een sigaret aan te steken. Deze spiraal wordt ontzettend heet en kan daardoor een object ontsteken. Spiraal aanstekers zijn zo klein dat ze passen in een sigaretten pakje. Er zijn aanstekers op de markt die combinatie aanbieden van een plasma aansteker en een aansteker met een elektrisch spiraalvormig element.

De voor- en nadelen van plasma aanstekers

Een plasma aansteker heeft ten opzichte van de reguliere gasaansteker een aantal voordelen. Deze zullen hieronder kort worden beschreven.

Voordeel 1: Herlaadbaar

Een plasma aansteker beschikt over een oplaadbare accu. Met de meegeleverde micro USB kabel kan je eenvoudig de aansteker opladen. Laad de elektrische aansteker bijvoorbeeld op met je laptop, telefoonlader, draadloze speaker en of andere producten die beschikken over een USB-poort. Op een volle accu kan je minimaal 200 keer gebruik maken van de aansteker. Binnen twee uur is de aansteker weer volledig opgeladen en is hij klaar om te gebruiken.

Voordeel 2: Beter voor het milieu

Een normale aansteker maakt gebruik van vuursteen en gas om een vuurtje te krijgen. Bij het ontbranden komen er dan stoffen zoals koolstofdioxide vrij. Omdat een plasma aansteker werkt op elektriciteit zullen er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens de ontsteking. Ook hoef je niet telkens nieuwe aanstekers te kopen, omdat de accu’s van plasma aanstekers kunnen worden opgeladen. Een elektrische aansteker is om deze redenen daarom beter voor het milieu.

Voordeel 3: In elke situatie snel en gemakkelijk een “vuurtje” bij de hand

In sommige situaties kunnen normale gasaanstekers bijzonder vervelend zijn. Denk hierbij aan die momenten dat je met hevige wind een vuurtje wil aan steken of als de aansteker bijna leeg is en je ontzettend veel moeite moet doen om een vlammetje te krijgen. Vergeet die pijnlijke duim na afloop ook niet.

Met een plasma aansteker zijn al deze problemen verleden tijd. Met één druk op de knop komen de plasma stralen direct tevoorschijn. Elektrische aanstekers beschikken over een statische positie van de “straal”. Dit betekent dat de straal altijd op dezelfde plek is (van ontstekingspunt naar ontstekingspunt). Hierdoor is het mogelijk om zelfs met harde wind iets aan te steken.

Voordeel 4: Ontstekingsbeveiliging voor de veiligheid

Elke plasma aansteker heeft een ontstekingsbeveiliging. Dit betekent dat het klepje van de aansteker eerst omhoog moet worden gedaan, voordat er op de knop kan worden gedrukt.

Nadelen van een elektrische aansteker.

Vanzelfsprekend zitten er ook een aantal nadelen aan de elektrische aansteker. Deze nadelen zullen hieronder worden benoemd.

Nadeel 1: Elektrische aanstekers zijn duurder als normale aanstekers.

Elektrische aanstekers zijn ten opzichte van normale aanstekers een stuk duurder. Voor een normale aansteker ben je gemiddeld 0,40 cent kwijt en voor een plasma aansteker varieert dit van 12,50 tot 45. De verwachting is dat elektrische aanstekers steeds voordeliger worden als ook benzinestations en winkels zoals Primera en Bol.com plasma aanstekers steeds meer gaan aanbieden. Zie alle goedkope plasma aanstekers hier.

Nadeel 2: Niet mogelijk om de aansteker af te stellen.

Bij een plasma aansteker heb je geen mogelijkheid om de grote van de straal aan te passen. Bij normale aanstekers heb je deze mogelijkheid wel.

Overige nadelen:

  • De plasma stralen kunnen hoorbaar zijn (licht piepend/zoemend geluid).
  • De accu kan vooral bij het lang indrukken van de knop snel leeg gaan.