Is een plasma aansteker gevaarlijk?

Is een plasma aansteker gevaarlijk? De vraag of een plasma aansteker gevaarlijk is wordt regelmatig gesteld. De vraag is ergens ook wel begrijpelijk, omdat men niet goed weet wat een plasma aansteker precies is. Het kan daarom handig zijn om eerst de blogs: wat is een plasma aansteker?  en/of hoe werkt een plasma aansteker te lezen. Hieronder staat een samenvatting wat een plasma aansteker precies is.

Plasma aansteker: wat is het precies?
Een plasma aansteker is een aansteker die werkt op elektriciteit in plaats van op gas. Plasma aanstekers worden om deze reden ook wel elektrische aanstekers genoemd. De werking van een plasma aansteker is eenvoudig. Meestal zit er aan de bovenkant of aan de zijkant van de aansteker een klein knopje. Wanneer dit knopje wordt ingedrukt verschijnt er een paars gekleurde straal tussen de ontstekingspunten. Deze ontstekingspunten bevinden zich aan de bovenkant van de aansteker.  Doordat deze elektrische straal ontzettend heet is kunnen er objecten zoals kaarsen, sigaretten en/of vuurwerk worden aangestoken. Als het knopje wordt losgelaten verdwijnt de plasma straal direct.

Ontstekingsbeveiliging

Doordat plasma aanstekers beschikken over ontstekingsbeveiliging is het niet mogelijk dat een aansteker aangaat wanneer dat niet de bedoeling is. Bij de meeste elektrische aanstekers zitten de ontstekingspunten namelijk onder een klepje. Dit klepje moet eerst omhoog worden gedaan voordat de aansteker kan worden gebruikt. Deze ontstekingsbeveiliging zorgt er dus voor dat het gevaar van een plasma aansteker of elektrische aansteker minimaal is.

Let op: bij sommige plasma aanstekers zit het knopje aan de zijkant en dus niet onder een klepje.

Lang in de straal kijken is niet goed voor je ogen

Een plasma aansteker kan gevaarlijk zijn als er heel lang in de plasma straal wordt gekeken. Deze straal is namelijk paars gekleurd en de ultraviolette straling kan slecht zijn voor de ogen. Iets aansteken duurt vaak echter maar een paar seconden en dit zou geen klachten moeten opleveren. Ben je van plan om een aantal minuten lang iets aan te steken? dan is oogbescherming een aanrader.

Plasma aansteker soms juist veiliger

De straal van een plasma aansteker blijft altijd dezelfde positie houden. Deze straal gaat ten opzichte van de vlam van een gasaansteker dus niet alle kanten op (vooral bij wind). Een plasma aansteker kan daardoor bij het aansteken van sommige objecten zoals vuurwerk een stuk veiliger zijn. Je kan namelijk meer controle uitoefenen waar je het object wil aansteken.